środa, 2 maja 2012

Prosto z Bułgarii: Tarator


 
Tarator to bułgarska zupa ogórkowa. W kraju swego pochodzenia można zamówić ją w niemal każdej restauracji. To jedno z najpopularniejszych dań  regionu. Przygotowana z oryginalnych składników jest bardzo gęsta, w wersji Agnieszki Kręglickiej przypomina lubiane przez nas chłodniki.

Tarator :

  • 3 świeże ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
  • sól
  • biały pieprz
  • pokruszone orzechy włoskie (do dekoracji)

Wykonanie:

Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić w cieniutkie, długie paseczki. Posolić i zostawić, by puściły sok. Czosnek utrzeć, dodać do jogurtu. Wrzucić odciśnięte ogórki, sól, oliwę i pieprz. Schłodzić. Przed podaniem dodać kilka kostek lodu, by zupa stała się zimniejsza i bardziej płynna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz