sobota, 21 stycznia 2012

Kutia.




Składniki:
  • Pęczak – ok. 400 g
  • Masa makowa – ok. 0,5 kg
  • Rodzynki - 1 garść
  • Płatki migdałów – 1 garść
  • Suszone morele – 1 garść
  • Miód – 100 ml
  • Mleko – 1 litr
  • Skórka pomarańczowa – do dekoracji
Sposób wykonania:
W garnku zalewamy mak mlekiem i gotujemy przez ok. 2-3 godziny. Mleko powinno przykryć mak dwukrotnie. Kiedy całość się zagotuje i mleko wyparuje, a masa zgęstnieje należy ja przemielić trzykrotnie. Ugotowany pęczak przekładamy do garna i łączymy z przemieloną masą makową (na 3 porcje dajemy 400 g pęczaku i ok. 20 g masy makowej). Pęczak i masę podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy sparzone wcześniej rodzynki, płatki migdałów i suszone morele. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez ok.10-12 minut. Całość słodzimy miodem - jego ilość uzależniamy od tego, jak słodką chcemy uzyskać kutię. Po ugotowaniu całość przekładamy do miski i ozdabiamy startą skórką z pomarańczy.
źródło: http://czarpad.blogspot.com/2012/01/swiateczne-smaki-miasta.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz