sobota, 21 stycznia 2012

Ciasto rabarbarowo - gruszkowe


Przepis na:
ciasto rabarbarowo - gruszkowe


Składniki

dla 4-6 osób
Na ciasto:, 
  • mąka, 400 g
  • masło, 200 g
  • szczypta soli, 
  • kilka łyżek zimnej wody, 
  • Nadzienie:, 
  • rabarbar, ok 400 g
  • Gruszki, 3 szt
  • cukier, 1 szklanka.
  • mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • jajko lub mleko do posmarowania wierzchu, 

Opis przygotowania

czas przygotowania: 
1. zagnieść ciasto z podanych składników, włożyć do lodówki na ok pół godziny

2. wymieszać wszystkie składniki nadzienia

3. ciasto podzielić na 2 części

4. jedną wylepić dno i boki naczynia żaroodpornego, drugą rozwałkować na cienki placek (przykryjemy nią ciasto) Cienki placek łatwo się wałkuje między dwoma papierami do pieczenia

5. do wnętrza wylepionej ciastem foremki włożyć nadzienie i przykryć rozwałkowanym plackiem. Z wierzchu zrobić kilka otworków aby sok mógł parować, posmarować jajkiem lub mlekiem i posypać cukrem

6. Piec 15 minut w temperaturze 200ºC, następnie zmniejszyć i piec kolejne 25 minut w temperaturze 180ºC

7. piekłam w szklanej formie o średnicy 26 cm. Tortownica się raczej nie nadaje do tego typu ciasta.

8. podawać nieco przestudzone z lodami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz