Przepis na:
ciasto rabarbarowo - gruszkowe
Składniki
dla 4-6 osób
Na ciasto:,
- mąka, 400 g
- masło, 200 g
- szczypta soli,
- kilka łyżek zimnej wody,
- Nadzienie:,
- rabarbar, ok 400 g
- Gruszki, 3 szt
- cukier, 1 szklanka.
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- jajko lub mleko do posmarowania wierzchu,
Opis przygotowania
czas przygotowania:
1. zagnieść ciasto z podanych składników, włożyć do lodówki na ok pół godziny
2. wymieszać wszystkie składniki nadzienia
3. ciasto podzielić na 2 części
4. jedną wylepić dno i boki naczynia żaroodpornego, drugą rozwałkować na cienki placek (przykryjemy nią ciasto) Cienki placek łatwo się wałkuje między dwoma papierami do pieczenia
5. do wnętrza wylepionej ciastem foremki włożyć nadzienie i przykryć rozwałkowanym plackiem. Z wierzchu zrobić kilka otworków aby sok mógł parować, posmarować jajkiem lub mlekiem i posypać cukrem
6. Piec 15 minut w temperaturze 200ºC, następnie zmniejszyć i piec kolejne 25 minut w temperaturze 180ºC
7. piekłam w szklanej formie o średnicy 26 cm. Tortownica się raczej nie nadaje do tego typu ciasta.
8. podawać nieco przestudzone z lodami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz