Składniki:
- 200 g ziemniaków;
- 100 g zblanszowanych migdałów;
- olej rzepakowy;
- 20 g fileta z łososia norweskiego;
- 50 ml oleju lnianego;
- natka pietruszki ;
- cytryna;
- sól, pieprz;
- łyżka miodu.
Sposób wykonania:
Łososia układamy na pergaminie następnie solimy, pieprzymy i wkładamy do pieca na 10 do 15 minut w temp 180st. Po wyjęciu nakładamy na niego łyżkę miodu i polewamy go olejem lnianym odstawiamy. W miedzy czasie, gdy jeszcze nasz łosoś jest w piecu, nastawiamy ziemniaki aby się ugotowały. Gotowe ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy niewielką ilość oleju i smażymy migdały na rumiany kolor na sam koniec smażenia dokładamy ziemniaki na 2 min. Całość przekładamy na talerz posypujemy siekana natką i wykładamy filet z naszego łososia pamiętając o tym aby polać potrawę sosem który powstał z rozpuszczonego miodu, oleju lnianego i smaku z łososia. Danie dekorujemy liśćmi natki pietruszki.
źródło: TVP
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz