niedziela, 29 stycznia 2012

Spaghetti alla carbonara



Czyli spaghetti węglarzy. Porcja makaronu z sosem z jajek i boczku na pewno przywróci ci siły po ciężkim dniu.

Spaghetti alla carbonara

  • 500 g spaghetti, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 duża cebula, 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 300 g wędzonego boczku 
  • 2 duże jajka + 2 żółtka 
  • 4 łyżki śmietany 18 proc. 
  • sól, pieprz, 
  • 1/2 szklanki startego parmezanu 
  • 1 pęczek natki pietruszki, umytej i posiekanej 

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj; czosnek przeciśnij przez praskę. W kubku wymieszaj jajka ze śmietaną. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu 1 minutę. Dodaj czosnek i smaż 2 minuty, aż się zeszkli. Dodaj boczek i smaż, aż się przyrumieni. Odstaw na bok. Ugotowany makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował, szybko dodaj gorący boczek oraz śmietanę i wymieszaj w ciepłym garnku. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż do miski, posyp parmezanem i pietruszką. Od razu podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz