Czyli spaghetti węglarzy. Porcja makaronu z sosem z jajek i boczku na pewno przywróci ci siły po ciężkim dniu.
Spaghetti alla carbonara
- 500 g spaghetti,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oliwy
- 300 g wędzonego boczku
- 2 duże jajka + 2 żółtka
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- sól, pieprz,
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki, umytej i posiekanej
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj; czosnek przeciśnij przez praskę. W kubku wymieszaj jajka ze śmietaną. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu 1 minutę. Dodaj czosnek i smaż 2 minuty, aż się zeszkli. Dodaj boczek i smaż, aż się przyrumieni. Odstaw na bok. Ugotowany makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował, szybko dodaj gorący boczek oraz śmietanę i wymieszaj w ciepłym garnku. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż do miski, posyp parmezanem i pietruszką. Od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz