Zupa cebulowo-czosnkowa na pilznerze
(dla 5 osób)
(dla 5 osób)
- 2 kg cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 małe (330 ml) butelki piwa typu pilzner,
- 5-6 szklanek bulionu wołowego,
- 2 łyżki cukru,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 4 kromki czerstwego żytniego chleba (odcinamy skórkę, miękisz kroimy w kostkę),
- świeżo starty parmezan
Pokrojoną w piórka cebulę i roztarty czosnek szklimy na oliwie w rondlu o grubym dnie, mieszając od czasu do czasu - cebula powinna się przyrumienić. Wlewamy butelkę piwa i bulion, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. W drugim rondlu topimy masło, wkładamy pokrojony chleb, smażymy na grzanki. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy grzankami i świeżo startym parmezanem. Drugą butelkę piwa wychylamy w miłym towarzystwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz