niedziela, 29 stycznia 2012

Zupa cebulowo-czosnkowa na pilznerze


Zupa cebulowo-czosnkowa na pilznerze 
(dla 5 osób)
  • 2 kg cebuli, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 2 małe (330 ml) butelki piwa typu pilzner, 
  • 5-6 szklanek bulionu wołowego, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 4 kromki czerstwego żytniego chleba (odcinamy skórkę, miękisz kroimy w kostkę), 
  • świeżo starty parmezan
Pokrojoną w piórka cebulę i roztarty czosnek szklimy na oliwie w rondlu o grubym dnie, mieszając od czasu do czasu - cebula powinna się przyrumienić. Wlewamy butelkę piwa i bulion, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. W drugim rondlu topimy masło, wkładamy pokrojony chleb, smażymy na grzanki. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy grzankami i świeżo startym parmezanem. Drugą butelkę piwa wychylamy w miłym towarzystwie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz