Małże w piwie "ale"
(dla 3 osób)
(dla 3 osób)
- 30 niedużych małży w skorupkach,
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej,
- 3 roztarte ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 25 dag kiełbasy chorizo,
- 1 cebula, szczypta chilli w płatkach,
- 1 butelka (330 ml) piwa ?ale?,
- 250 ml bulionu rybnego (a jeszcze lepiej ? ugotowanego na skorupkach z małży),
- 1 duża puszka (800 g) krojonych pomidorów w zalewie,
- 3 łyżki posiekanego świeżego oregano,
- sól, pieprz
Odrzucamy wszystkie otwarte małże, pozostałe oczyszczamy z wodorostów i dokładnie szorujemy. Zalewamy zimną wodą i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Po 20 minutach wyjmujemy małże i dokładnie płuczemy. W dużym garnku szklimy na oliwie czosnek. Gdy zacznie pachnieć, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo, plasterki cebuli oraz chilli, i dusimy 2-3 minuty. Wlewamy 3/4 piwa, dusimy jeszcze parę minut, dodajemy bulion, pomidory wraz z zalewą i wkładamy małże. Przykrywamy i gotujemy, aż się otworzą. Tym razem wyrzucamy te, które są zamknięte. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podajemy z bagietką. Resztę pysznego piwa, oczywiście, wypijamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz