Kutia
Składniki:
- Pęczak – ok. 400 g
- Masa makowa – ok. 0,5 kg
- Rodzynki - 1 garść
- Płatki migdałów – 1 garść
- Suszone morele – 1 garść
- Miód – 100 ml
- Mleko – 1 litr
- Skórka pomarańczowa – do dekoracji
Sposób wykonania:
W garnku zalewamy mak mlekiem i gotujemy przez ok. 2-3 godziny. Mleko powinno przykryć mak dwukrotnie. Kiedy całość się zagotuje i mleko wyparuje, a masa zgęstnieje należy ja przemielić trzykrotnie. Ugotowany pęczak przekładamy do garna i łączymy z przemieloną masą makową (na 3 porcje dajemy 400 g pęczaku i ok. 20 g masy makowej). Pęczak i masę podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy sparzone wcześniej rodzynki, płatki migdałów i suszone morele. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez ok.10-12 minut. Całość słodzimy miodem - jego ilość uzależniamy od tego, jak słodką chcemy uzyskać kutię. Po ugotowaniu całość przekładamy do miski i ozdabiamy startą skórką z pomarańczy.
Śledź narodowy biało-czerwony – 3 porcje
Składniki:
- Filet śledziowy – 6 sztuk
- 2 cebule
- Olej – 300 ml
- Wino czerwone wytrawne – 100 ml
- Koncentrat buraczany – 50 ml
- Pęczek kopru
- Szczypta przyprawy korzennej (przyprawa do piernika)
- Sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Przygotowanie śledzi czerwonych: Najpierw należy przygotować zalewę: do miseczki przelewamy koncentrat buraczany, wino czerwone oraz ok. 150 ml oleju. Filety śledziowe kroimy w romby i przekładamy do marynaty. Posypujemy je przyprawą korzenną, pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonym świeżym koperkiem. Tak zamarynowane śledzie wstawiamy do lodówki na 10 godzin.
Przygotowanie śledzia tradycyjnego: filety ze śledzia kroimy w romby, przekładamy do miseczki i zalewamy olejem roślinnym. Posypujemy pieprzem i pokrojona w piórka cebulą. Wstawiamy śledzie w marynacie do lodówki również na 10 godzin.
Danie serwujemy ze sparzoną, pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z koperkiem.
Dorsz w sosie śmietanowym
Składniki na 3 porcje:
- Filet z dorsza – 450 g
- Mąka -100 g
- Pieprz cytrynowy
- Sól, pieprz
- Olej roślinny – 100 ml
- 30 % śmietana – 0,5 l
- Szpinak – 500 g
- 5 ząbków czosnku
- 6 pieczarek
- 1 cytryna
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Gałka muszkatołowa – 1 sztuka
- Kardamon – 3 ziarenka
- Opakowanie młodego szpinaku
Ciasto drożdżowe do pieczarek:
- Drożdże – 60 g
- Cukier – 20 g
- Mleko – 200 ml
- Mąka – 200 g
Sposób wykonania:
Filet z dorsza kroimy na 3 kawałki. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli i oprószamy delikatnie mąką. Tak przygotowane filety wykładamy na rozgrzany na patelni olej roślinny i smażymy, aż ryba stanie się krucha. Po usmażeniu zdejmujemy ją z patelni, pozbywamy się z patelni tłuszczu i na tę samą patelnie wykładamy śmietanę. Do śmietany dodajemy 2-3 ziarenka kardamonu, 2 liście laurowe, trochę pieprzu cytrynowego, szczyptę soli i starta gałkę muszkatołową. Kiedy śmietana z przyprawami się zagotuje, przekładamy do niej usmażone wcześniej filety z dorsza i smażymy jeszcze ok. 6 minut. Na koniec dodajemy sok z połówki cytryny.
W międzyczasie do rondelka, na nierozgrzany jeszcze olej, wrzucamy plasterki pokrojonego czosnku i wykładamy na to liście świeżego szpinaku. Przyprawiamy solą, pieprzem, startą gałka muszkatołową. Chwilę trzymamy na wolnym ogniu mieszając szpinak.
Przygotowanie pieczarek: umyte wcześniej pieczarki panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na nią pieczarki obtoczone ciastem drożdżowym. Smażymy je dokładnie z dwóch stron przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Wykładamy racuchy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu.
Racuchy z jabłkiem podawane z lodami cynamonowymi i sosem śliwkowo winnym
Składniki na 3 porcje:
- Mąka pszenna – ok. 180 g
- 2 jajka
- Drożdże – 30 g
- Mleko – 150 ml
- Cukier – 100 g
- 1 jabłko
- 2 śliwki
- Wino czerwone wytrawne – 100 ml
- Cukier brązowy – 1 łyżka stołowa
- Lody cynamonowe – 2 gałki
- Świeża mięta – do dekoracji
Sposób wykonania:
W małej miseczce rozprowadzamy drożdże z cukrem i dolewamy trochę mleka. Wszystko ze sobą mieszamy.
W drugiej misce łączymy ze sobą 180 g mąki pszennej, cukier, 2 jajka i trochę mleka i wszystko łączymy z rozrobionymi drożdżami i dokładnie mieszamy tak, żeby konsystencja ciasta nie miała grudek. Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na dobrze rozgrzanym na patelni tłuszczu.
W międzyczasie kroimy w cienkie plasterki jabłko i układamy te plastry na smażonym racuchu. Usmażone racuchy dobrze jest odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotowanie sosu winnego: na patelni z odrobiną wody skarmelizuj brązowy cukier, aż nabierze koloru ciemnozłotego. Na skarmelizowany cukier wrzuć pokrojone śliwki i wszystko podlej czerwonym winem. Gotuj, aż sos zgęstnieje a śliwki zmiękną.
Na wyłożone na talerz racuchy wyłóż śliwki oraz sos winny. Danie podawaj z kulkami lodów cynamonowych i listkiem świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz