Propozycja dla miłośników makaronów ze śmietanowym sosem.
Fettucine alfredo
Składniki:
- spory kawałek parmezanu (1/2 szklanki tartego)
- 400 g włoskiego makaronu fettucine (szerokie wstążki)
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki kremówki
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
Ugotować makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać masło na patelni, dodać śmietankę, chwilę gotować. Dodać parmezan, gałkę, pieprz i sól. Odcedzony makaron wrzucić na patelnię z sosem i zamieszać. Podawać z dodatkowym parmezanem do posypania.
Ten przepis można urozmaicać, podsmażając na maśle cebulkę, plasterki pieczarek, szynkę, dodając natkę pietruszki.
Ten przepis można urozmaicać, podsmażając na maśle cebulkę, plasterki pieczarek, szynkę, dodając natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz