Składniki:
- Filet śledziowy – 6 sztuk
- 2 cebule
- Olej – 300 ml
- Wino czerwone wytrawne – 100 ml
- Koncentrat buraczany – 50 ml
- Pęczek kopru
- Szczypta przyprawy korzennej (przyprawa do piernika)
- Sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Przygotowanie śledzi czerwonych: Najpierw należy przygotować zalewę: do miseczki przelewamy koncentrat buraczany, wino czerwone oraz ok. 150 ml oleju. Filety śledziowe kroimy w romby i przekładamy do marynaty. Posypujemy je przyprawą korzenną, pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonym świeżym koperkiem. Tak zamarynowane śledzie wstawiamy do lodówki na 10 godzin.
Przygotowanie śledzia tradycyjnego: filety ze śledzia kroimy w romby, przekładamy do miseczki i zalewamy olejem roślinnym. Posypujemy pieprzem i pokrojona w piórka cebulą. Wstawiamy śledzie w marynacie do lodówki również na 10 godzin.
Danie serwujemy ze sparzoną, pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz