sobota, 21 stycznia 2012

Śledź narodowy biało-czerwony


Składniki:

  • Filet śledziowy – 6 sztuk
  • 2 cebule
  • Olej – 300 ml
  • Wino czerwone wytrawne – 100 ml
  • Koncentrat buraczany – 50 ml
  • Pęczek kopru
  • Szczypta przyprawy korzennej (przyprawa do piernika)
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Przygotowanie śledzi czerwonych: Najpierw należy przygotować zalewę: do miseczki przelewamy koncentrat buraczany, wino czerwone oraz ok. 150 ml oleju. Filety śledziowe kroimy w romby i przekładamy do marynaty. Posypujemy je przyprawą korzenną, pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonym świeżym koperkiem. Tak zamarynowane śledzie wstawiamy do lodówki na 10 godzin.
Przygotowanie śledzia tradycyjnego: filety ze śledzia kroimy w romby, przekładamy do miseczki i zalewamy olejem roślinnym. Posypujemy pieprzem i pokrojona w piórka cebulą. Wstawiamy śledzie w marynacie do lodówki również na 10 godzin.
Danie serwujemy ze sparzoną, pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz