wtorek, 31 stycznia 2012

Ziemniaczanka z kaszą


Składniki:
na 4 porcje:
  • 50 g kaszy jęczmiennej,
  • 400 g ziemniaków,
  • cebula,
  • 200 g włoszczyzny,
  • 1-2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 łyżki mąki,
  • ok. 1,2 l wywaru warzywnego,
  • 1 jajko,
  • 4 jajka na twardo,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól,
  • suszony majeranek (wedle upodobania)
1. Kaszę opłukać, ugotować w posolonej wodzie (najlepiej w garnku z grubym dnem, pod przykryciem i na małym ogniu. By ugotować na sypko, stosuje się proporcje: 2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy jęczmiennej). Odcedzić. Cebulę obrać, drobno pokroić. Ziemniaki i inne warzywa (marchew, seler, pietruszka itp.) obrać, pokroić w kostkę.

2. W garnku rozgrzać smalec, podsmażyć na nim cebulę. Dodać jarzyny (oprócz ziemniaków), obsmażyć je, doprawić kminkiem. Oprószyć mąką, wymieszać. Zalać wywarem, zagotować. Dodać ziemniaki, a gdy zmiękną, wmieszać do zupy 1 ubite jajko. Wsypać kaszę, wymieszać. Zupę doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem. Serwować z jajkiem na twardo. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz