poniedziałek, 30 stycznia 2012

Gruszki w cieście z pilznera



Gruszki w cieście z pilznera
(dla 3 osób)
Gruszki: 

  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1,5 szklanki cukru, skórka z 1 umytej i sparzonej cytryny, cienko obrana i pokrojona w paseczki,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 duże, jędrne gruszki ? obrane, przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych
Ciasto piwne: 
  • 1,25 szklanki mąki (ok. 20 dag), 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 2 szklanki piwa typu pilzner, 
  • 1 duże, lekko ubite jajko 

Oraz:
  • 2 l oleju,
  • cukier puder do posypania
Przygotowujemy gruszki: w szerokim rondlu mieszamy litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy, mieszając, a gdy cukier się rozpuści, układamy gruszki  w jednej warstwie, przecięciem do góry. Gotujemy bez pokrywki na małym ogniu 15 minut: gruszki powinny być miękkie, ale absolutnie nie mogą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy w syropie, aż wystygną. Potem wyjmujemy je i kroimy w półcentymetrowe cząstki. Syrop przecedzamy do rondla i gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut  powinien odparować i zgęstnieć.

Robimy ciasto

mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko ucieramy ze szklanką piwa, wlewamy do mąki i mieszamy. Rozgrzewamy olej w rondlu  powinien być gorący, ale nie może dymić (ok. 180°C, jeśli mamy termometr kuchenny). Cząstki gruszek zanurzamy w cieście i smażymy partiami  wystarczy po 2 minuty. Wyjmujemy je i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Olej ponownie rozgrzewamy do poprzedniej temperatury i dopiero wtedy wkładamy kolejną porcję gruszek. Tuż przed podaniem skrapiamy owoce syropem i posypujemy cukrem pudrem. Co robimy z drugą szklanką piwa ?  Nie trzeba tłumaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz