Gruszki w cieście z pilznera
(dla 3 osób)
(dla 3 osób)
Gruszki:
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego,
- 1,5 szklanki cukru, skórka z 1 umytej i sparzonej cytryny, cienko obrana i pokrojona w paseczki,
- sok z 1 cytryny,
- 3 duże, jędrne gruszki ? obrane, przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych
- 1,25 szklanki mąki (ok. 20 dag),
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 szklanki piwa typu pilzner,
- 1 duże, lekko ubite jajko
Oraz:
- 2 l oleju,
- cukier puder do posypania
Przygotowujemy gruszki: w szerokim rondlu mieszamy litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy, mieszając, a gdy cukier się rozpuści, układamy gruszki w jednej warstwie, przecięciem do góry. Gotujemy bez pokrywki na małym ogniu 15 minut: gruszki powinny być miękkie, ale absolutnie nie mogą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy w syropie, aż wystygną. Potem wyjmujemy je i kroimy w półcentymetrowe cząstki. Syrop przecedzamy do rondla i gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut powinien odparować i zgęstnieć.
Robimy ciasto:
mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko ucieramy ze szklanką piwa, wlewamy do mąki i mieszamy. Rozgrzewamy olej w rondlu powinien być gorący, ale nie może dymić (ok. 180°C, jeśli mamy termometr kuchenny). Cząstki gruszek zanurzamy w cieście i smażymy partiami wystarczy po 2 minuty. Wyjmujemy je i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Olej ponownie rozgrzewamy do poprzedniej temperatury i dopiero wtedy wkładamy kolejną porcję gruszek. Tuż przed podaniem skrapiamy owoce syropem i posypujemy cukrem pudrem. Co robimy z drugą szklanką piwa ? Nie trzeba tłumaczyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz