sobota, 28 stycznia 2012

Opiekane kartofelki z sosem jogurtowym



Opiekane kartofelki z sosem jogurtowym
Składniki
dla 2 osób
  • ziemniaki, 4 szt
  • avocado, polowa
  • ogórek zielony długi, 1/3 szt
  • jogurt naturalny, 3 łyżki
  • śmietana gęsta, 1 lyzka
  • czosnek, 1 zabek mały
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • sól, 
  • papryka ostra, 
  • rzeżucha, do posypania

Opis przygotowania

czas przygotowania: 
1. Ziemniaki bardzo dokładnie umyć, ugotować w całości wraz ze skórką na parze. Ugotowane ziemniaki przekroić na polowe. Ułożyć na blasze, posmarować wierzch oliwa, posypać sola i papryką ostrą. Opiekać w temp. 250 st.C przez ok. 5-8 minut.

2. Avocado pokroić w drobna kostkę, ogórka zetrzeć na grubej tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt i śmietanę, odrobinę soli, wszystko wymieszać.

3. Ziemniaki podawać polane sosem i posypane rzeżuchą i zieloną sałatą jako danie główne lub dodatek do grilowanego mięsa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz