Składniki
dla 2 osób
- ziemniaki, 4 szt
- avocado, polowa
- ogórek zielony długi, 1/3 szt
- jogurt naturalny, 3 łyżki
- śmietana gęsta, 1 lyzka
- czosnek, 1 zabek mały
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- sól,
- papryka ostra,
- rzeżucha, do posypania
Opis przygotowania
czas przygotowania:
1. Ziemniaki bardzo dokładnie umyć, ugotować w całości wraz ze skórką na parze. Ugotowane ziemniaki przekroić na polowe. Ułożyć na blasze, posmarować wierzch oliwa, posypać sola i papryką ostrą. Opiekać w temp. 250 st.C przez ok. 5-8 minut.
2. Avocado pokroić w drobna kostkę, ogórka zetrzeć na grubej tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać jogurt i śmietanę, odrobinę soli, wszystko wymieszać.
3. Ziemniaki podawać polane sosem i posypane rzeżuchą i zieloną sałatą jako danie główne lub dodatek do grilowanego mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz