Składniki:
na 4 porcje:
- 250 g makaronu spaghetti,
- 6 jajek,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 gałązka szałwii,
- 2 łyżeczki kaparów,
- 1 wiązka rukoli,
- 100 g mozzarelli,
- sól, pieprz
1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć. Do miski wbić jajka, rozkłócić je widelcem, dodając szczyptę soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe opłukać, osuszyć, przekroić na połówki.
2. Na dużej patelni (z odłączaną rączką) rozgrzać oliwę. Wlać rozkłócone jajka i okrężnym ruchem patelni rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. Gdy zaczną się ścinać, rozłożyć na nich spaghetti i pomidorki koktajlowe. Chwilkę jeszcze smażyć na małym ogniu.
3. Patelnię zdjąć z ognia, odłączyć rączkę. Omlet posypać posiekaną szałwią, kaparami, listkami rukoli i startą mozarellą. Pod rozgrzanym grillem w piekarniku zapiekać jeszcze 3-5 minut. Od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz