niedziela, 29 stycznia 2012

Penne al pesto genovese




Czyli makaron "pióra" z klasycznym, zielonym pesto na bazie świeżej bazylii. Choć gotowe pesto kupisz bez problemu w każdym sklepie, my zachęcamy, by przygotować je samodzielnie. Nie dość, że przygotowanie domowego pesto wymaga niewielkiego nakładu pracy, to dodatkowo jest ekonomiczniejszym rozwiązaniem.

Penne al pesto genovese

Składniki:

  • 400 g makaronu penne (może być pełnoziarnisty)
  • Na sos pesto:
  • 1 pęczek świeżej bazylii 
  • 2 małe ząbki czosnku, posiekane
  • 40 g parmezanu, startego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzeszków pinii lub orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • biały pieprz, do smaku


Przygotuj sos: czosnek rozetrzyj z solą, przełóż do miski lub moździerza.  Dodaj bazylię, ser i orzechy i miksuj blendrem ręcznym lub rozcieraj tłuczkiem na gładką, jasnozieloną masę. Dodawaj oliwę, cały czas ucierając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw pieprzem. Przełóż sos do lodówki. W dużym garnku zagotuj wodę. Do osolonego wrzątku wrzuć makaron i gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, przełóż z powrotem do garnka. Dodaj 1/2 szklanki pesto i wymieszaj. Podawaj gorące, posypane wiórkami parmezanu. 

RADA: Ostudzony makaron z pesto to świetna sałatka, na imprezę lub na obiad do zabrania do pracy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz