niedziela, 29 stycznia 2012

Spaghetti all'amatriciana



 
"All'amatriciana" znaczy tyle, co "z Amatrice". Miasto Amatrice znajduje się w regionie Lazio, skąd wywodzi się przepis na ten popularny sos do makaronu.

Spaghetti all'Amatriciana

Składniki:

  • 400 g makaronu bucatini 
  • 150 g chudego boczku pokrojonego w małe słupki 
  • 2 posiekane ostre papryczki (lub 1/2 łyżeczki płatków suszonego pepperoncino)
  • 1-2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, odsączonych z zalewy, pokrojonych (w sezonie - 2 świeże średnie pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu

Wlej oliwę na patelnię. Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek, aż się zrumieni. Dodaj chilli i czosnek, zamieszaj, podsmażaj 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodaj pomidory i podsmażaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem. Przed podaniem, posyp makaron parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz