"All'amatriciana" znaczy tyle, co "z Amatrice". Miasto Amatrice znajduje się w regionie Lazio, skąd wywodzi się przepis na ten popularny sos do makaronu.
Spaghetti all'Amatriciana
Składniki:
- 400 g makaronu bucatini
- 150 g chudego boczku pokrojonego w małe słupki
- 2 posiekane ostre papryczki (lub 1/2 łyżeczki płatków suszonego pepperoncino)
- 1-2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 puszka pomidorów bez skórki, odsączonych z zalewy, pokrojonych (w sezonie - 2 świeże średnie pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
Wlej oliwę na patelnię. Na rozgrzanej oliwie podsmaż boczek, aż się zrumieni. Dodaj chilli i czosnek, zamieszaj, podsmażaj 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodaj pomidory i podsmażaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź, wymieszaj z sosem. Przed podaniem, posyp makaron parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz