Składniki na 4 porcje:
- 20 g suszonych borowików
- 200 g małych pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 5 łodyżek zielonej pietruszki
- 400 g makaronu
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 100 ml białego wina
- 200 g śmietany kremówki
- pieprz
Przygotowanie:
Grzyby suszone namoczyć w ciepłej wodzie. Pieczarki oczyścić, poprzekrawać lub zostawić w całości. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Część pomidorków poprzekrawać, część pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Rozgrzać łyżkę oliwy, smażyć szynkę przez 1 minutę, zdjąć. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i pieczarki, smażyć 4 minuty.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Grzyby wyjąć w wody, odcisnąć, drobno pokroić.
Czosnek przecisnąć przez praskę prosto na patelnię z pieczarkami, dodać pomidory i borowiki, smażyć przez minutę, zalać winem i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę. Do sosu wmieszać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać pokruszoną szynkę i pietruszkę. Sos wymieszać z odcedzonym makaronem.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2560 kJ/611 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz