poniedziałek, 30 stycznia 2012

Krupnik



Krupnik /Smacznego
Krupnik
 

 
Składniki:


  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • mały kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag ziemniaków
  • 2 lt wywaru mięsnego
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek kopru
Przygotowanie:

Warzywa oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oddzielnie ugotować kaszę, odlać ją. Wywar doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotować do miękkości ok. 10 min., po czym wrzucić ziemniaki. Kiedy ziemniaki będą już miękkawe dodać kaszę i przesmażone na maśle plastry pieczarek. Zupę zagotować i podawać posypaną siekanym koperkiem.
Czas przygotowania: 1 h 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz