Składniki na 3 porcje:
- Filet z dorsza – 450 g
- Mąka -100 g
- Pieprz cytrynowy
- Sól, pieprz
- Olej roślinny – 100 ml
- 30 % śmietana – 0,5 l
- Szpinak – 500 g
- 5 ząbków czosnku
- 6 pieczarek
- 1 cytryna
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Gałka muszkatołowa – 1 sztuka
- Kardamon – 3 ziarenka
- Opakowanie młodego szpinaku
Ciasto drożdżowe do pieczarek:
- Drożdże – 60 g
- Cukier – 20 g
- Mleko – 200 ml
- Mąka – 200 g
Sposób wykonania:
Filet z dorsza kroimy na 3 kawałki. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli i oprószamy delikatnie mąką. Tak przygotowane filety wykładamy na rozgrzany na patelni olej roślinny i smażymy, aż ryba stanie się krucha. Po usmażeniu zdejmujemy ją z patelni, pozbywamy się z patelni tłuszczu i na tę samą patelnie wykładamy śmietanę. Do śmietany dodajemy 2-3 ziarenka kardamonu, 2 liście laurowe, trochę pieprzu cytrynowego, szczyptę soli i starta gałkę muszkatołową. Kiedy śmietana z przyprawami się zagotuje, przekładamy do niej usmażone wcześniej filety z dorsza i smażymy jeszcze ok. 6 minut. Na koniec dodajemy sok z połówki cytryny.
W międzyczasie do rondelka, na nierozgrzany jeszcze olej, wrzucamy plasterki pokrojonego czosnku i wykładamy na to liście świeżego szpinaku. Przyprawiamy solą, pieprzem, startą gałka muszkatołową. Chwilę trzymamy na wolnym ogniu mieszając szpinak.
Przygotowanie pieczarek: umyte wcześniej pieczarki panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na nią pieczarki obtoczone ciastem drożdżowym. Smażymy je dokładnie z dwóch stron przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Wykładamy racuchy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz