sobota, 21 stycznia 2012

Dorsz w sosie śmietanowym


Składniki na 3 porcje:

  • Filet z dorsza – 450 g
  • Mąka -100 g
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól, pieprz
  • Olej roślinny – 100 ml
  • 30 % śmietana – 0,5 l
  • Szpinak – 500 g
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 pieczarek
  • 1 cytryna
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Gałka muszkatołowa – 1 sztuka
  • Kardamon – 3 ziarenka
  • Opakowanie młodego szpinaku
Ciasto drożdżowe do pieczarek:

  • Drożdże – 60 g
  • Cukier – 20 g
  • Mleko – 200 ml
  • Mąka – 200 g
Sposób wykonania:
Filet z dorsza kroimy na 3 kawałki. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli i oprószamy delikatnie mąką. Tak przygotowane filety wykładamy na rozgrzany na patelni olej roślinny i smażymy, aż ryba stanie się krucha. Po usmażeniu zdejmujemy ją z patelni, pozbywamy się z patelni tłuszczu i na tę samą patelnie wykładamy śmietanę. Do śmietany dodajemy 2-3 ziarenka kardamonu, 2 liście laurowe, trochę pieprzu cytrynowego, szczyptę soli i starta gałkę muszkatołową. Kiedy śmietana z przyprawami się zagotuje, przekładamy do niej usmażone wcześniej filety z dorsza i smażymy jeszcze ok. 6 minut. Na koniec dodajemy sok z połówki cytryny.
W międzyczasie do rondelka, na nierozgrzany jeszcze olej, wrzucamy plasterki pokrojonego czosnku i wykładamy na to liście świeżego szpinaku. Przyprawiamy solą, pieprzem, startą gałka muszkatołową. Chwilę trzymamy na wolnym ogniu mieszając szpinak.
Przygotowanie pieczarek: umyte wcześniej pieczarki panierujemy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na nią pieczarki obtoczone ciastem drożdżowym. Smażymy je dokładnie z dwóch stron przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Wykładamy racuchy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz