Składniki:
- 2 ogórki kiszone
- 2 białe cebule
- Kilka suszonych śliwek
- 1 łyżka musztardy stołowej
- Kilka plasterków wędzonego boczku
- Rostbef wołowy- na porcję 2 grube plastry
- Kilka suszonych podgrzybków
- Majeranek
- Ok. 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- Mąka do obtoczenia zrazów
- Olej do smażenia
- Rosół
- Pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Przygotowanie sosu: Cebulę i kilka plastrów boczku kroimy w paseczki, a ogórka kroimy w kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, potem dodajemy pokrojony boczek oraz ogórka i chwilę smażymy. Wszystko podlewamy niewielką ilością rosołu i całość dusimy przez parę minut. Do sosu wrzucamy kilka podgrzybków, które nadadzą kolor i aromat.
Farsz do zrazów: Ogórka, cebulę i kilka plastrów boczku kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i łączymy z 1 łyżką musztardy i szczyptą majeranku. Mieszamy ze sobą składniki i doprawiamy pieprzem do smaku. Plastry rostbefu rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie plastry i tak przygotowane mięso nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Formujemy zrazy.
Zrazy przekładamy na rozgrzany na patelni olej i obsmażamy je z każdej strony, żeby zamknąć pory mięsa. Podsmażone zrazy wkładamy do garnka, do którego przekładamy przygotowany wcześniej sos z cebuli, boczku i ogórka. Całość podlewamy niewielką ilością czerwonego wina oraz odrobiną rosołu. Czekamy aż wszystko się zagotuje, potem zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez 20-25 minut doprawiając zrazy na koniec majerankiem. Danie podajemy z kaszą gryczaną i glazurowanymi buraczkami. Dekorujemy kilkoma suszonymi śliwkami.
źródło: http://www.tvnwarszawa.pl/telewizja,news,przysmaki-retro-quot-w-komitecie-quot-,15100.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz