Składniki:
- 750 małych różowych krewetek;
- 2 marchewki;
- 2 cebule;
- 4 pomidory;
- liść laurowy;
- 3/4 szklanki gęstej śmietany;
- 1/3 szklanki koniaku;
- sok z cytryny;
- po 3 łyżki masła i oliwy;
- 1/2 łyżeczki mąki;
- świeżo mielony czarny pieprz;
- sól.
Sposób wykonania:
Umyć warzywa. Marchewkę zetrzeć na tarce, obrane pomidory grubo posiekać, cebulę pokroić w paseczki. W moździerzu rozetrzeć liść laurowy. Na rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki masła, wlać oliwę, dodać marchewkę, cebulę i liść laurowy. Składniki dusić ok. 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać krewetki, dusić kolejne 3 minuty. Do rondelka wlać ciepły koniak, podpalić, wrzucić pomidory, wlać sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 8 minut na wolnym ogniu. Sos posypać mąką, rozprowadzić ją tak by nie powstały grudki. Krewetki włożyć na ciepły talerz. Do sosu dodać pozostałe masło, uduszone warzywa i śmietanę. Ciągle mieszając dusić ok. 3 minut. Krewetki polać sosem. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz