Rogaliki podawaj ciepłe lub zimne - zachwycisz nimi nawet najbardziej wymagających gości na twoim przyjęciu.
- Ciasto:
- masło: 35 dag
- ugotowane ziemniaki: 30 dag
- szczypta soli
- proszek do pieczenia
- mąka pszenna: 15 dag
- Farsz:
- czosnek: 1 ząbek
- cebula: 1 mała sztuka
- mrożony szpinak: 15 dag
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa: łyżeczka
- masło: 2 łyżki
- feta: 5 dag
ETAPY PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą.
Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem sezamowym.
Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 25 min.
Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą.
Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem sezamowym.
Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 25 min.
Przygotowanie: | Składniki dla: |
około 2 h | 7 i więcej |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz