poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ziemniaczane rogaliki ze szpinakiem


Ziemniaczane rogaliki ze szpinakiem

Rogaliki podawaj ciepłe lub zimne - zachwycisz nimi nawet najbardziej wymagających gości na twoim przyjęciu.

  • Ciasto:
    • masło: 35 dag
    • ugotowane ziemniaki: 30 dag
    • szczypta soli
    • proszek do pieczenia
    • mąka pszenna: 15 dag
  • Farsz:
    • czosnek: 1 ząbek
    • cebula: 1 mała sztuka
    • mrożony szpinak: 15 dag
    • sól, pieprz
    • gałka muszkatołowa: łyżeczka
    • masło: 2 łyżki
    • feta: 5 dag

ETAPY PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą.
Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem sezamowym.
Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez ok. 25 min.


Przygotowanie:Składniki dla:
około 2 h7 i więcej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz