Składniki na 4 porcje:
- 1/4 pęczka pietruszki,
- 1/4 pęczka zielonej cebulki,
- 1 łyżka majonezu,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 3-4 łyżki keczupu,
- sól, biały pieprz,
- 150 g mąki,
- 100 ml wytrawnego wina,
- 2 jajka,
- olej do frytownicy,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- mała główka salaty,
- 2 łyżki octu winnego białego,
- 3-4 łyżki oleju,
- 350 g cebuli
Przygotowanie:
Natkę pietruszki i zieloną cebulkę drobno pokroić, wymieszać z majonezem, jogurtem i keczupem. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę, 5-6 łyżek wody, wino, jajka i szczyptę soli dobrze wymieszać. Tłuszcz rozgrzać we frytownicy lub rondlu. Pomidory pokroić w cząstki, sałatę potargać. Ocet doprawić solą i pieprzem, stopniowo wmieszać olej. Tak przygotowany sos wymieszać z pomidorami sałatą.
Cebulę pokroić w krążki, kolejno zanurzać je w cieście i smażyć we frytownicy lub rondlu. Osączać na papierowych ręcznikach. Podawać z sałatką z pomidorów i sosem.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 2010 kJ/480 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz