niedziela, 15 stycznia 2012

Kotleciki jagnięce w sosie z podgrzybków


Składniki:

  • Rozmrożone podgrzybki
  • Świeży rozmaryn
  • Cebula
  • Kotleciki jagnięce
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • Ugotowany ryż
  • 1 cytryna
  • Bulion

Składniki do marynaty:

  • Oliwa z oliwek
  • Papryczka piri piri lub papryczka chilli
  • Śmietana 36%
  • Sól
  • Kolorowy pieprz

Przygotowanie sosu grzybowego:

Posiekaną cebulę wrzuć do garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek. Delikatnie ją podsmaż i wrzuć rozmrożone grzyby. Dokładnie wymieszaj. Obsmażone grzyby zalej bulionem wołowo–drobiowym. Niech całość chwilę się podusi. Dodaj śmietanę 36% i trochę pieprzu. Wymieszaj. Dodaj szczyptę soli i sok z cytryny.

Przygotowanie marynaty do kotlecików jagnięcych:
Kotleciki jagnięce powinny marynować się 24 godziny. Marynatę przygotuj z oliwy z oliwek, kilku ziaren kolorowego pieprzu, jednej posiekanej papryczki piri piri lub papryczki chilli, świeżego rozmarynu. Po 24 godzinach kotleciki przełóż na grill, niech delikatnie się zgrillują. 
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, wyłóż na to 100 g posiekanej wątróbki i ugotowany ryż, całość wymieszaj i smaż. 



 źródło: http://www.tvnwarszawa.pl/archiwum/8545,program.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz