niedziela, 15 stycznia 2012

Gęś w sosie pomarańczowym


Składniki:
  • Udo gęsie
  • Smalec
  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Sól i pieprz
  • Cebula
  • Gruszka
  • Pomarańcz
  • Goździki
  • Cynamon mielony
Przygotowanie mięsa:
Na rozgrzaną patelnię wyłóż pół kostki smalcu. Na rozgrzany tłuszcz połóż udo z gęsi. Smaż tak, aby mięso dobrze zamknąć, tzn. musi ściąć się białko, a udo z każdej strony powinno się zarumienić. 
Usmażone udo przełóż na papierową serwetkę, a na smalec, na którym smażyło się mięso wrzuć pokrojoną 1 cebulę. Zrumień ją delikatnie. Udo włóż do garnka, przykryj usmażoną cebulą. Zalej wodą, wrzuć skórkę ze sparzonej pomarańczy, posól dwiema szczyptami soli.
Na patelni przygotuj karmel, który dodasz do sosu. Na rozgrzaną patelnię wsyp niewiele cukru. Kiedy się zbrązowi dodaj trochę wody. Całość intensywnie mieszaj. Uważaj, żeby karmelu nie spalić.
Przygotowany karmel dodaj do udka, przykryj garnek pokrywką. Niech całość się zagotuje, zmniejsz gaz, na którym stoi garnek i duś całość przez ok. 60-70 minut. Jeśli uznasz, że mięso nie jest jeszcze gotowe i ma duśić się trochę dłużej, możesz dodać do garnka wody. 
Przygotowanie gruszki:
Do garnka wrzuć obraną gruszkę, zalej ja wodą i dodaj przyprawy - 1/3 opakowania cukru waniliowego, szczyptę cynamonu, szczyptę cukru. Gotuj gruszkę tak długo, aż stanie się miękka, a woda odparuje.
Serwowanie:
Udo gęsie można podawać z kopytkami. Ułóż je na talerzu obok przepołowionej ugotowanej gruszki. Sos, który utworzy się, kiedy będziesz gotować gruszkę, wykorzystaj do skropienia całej potrawy. Całość możesz przyozdobić miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz