Składniki:
- Borowiki
- Śmietana 30%
- Masło
- Ocet winny
- Cebula
- Czosnek
- Świeży szpinak
- Dynia
- Papryczka chilli
- Orzechy włoskie i laskowe
- Płatki migdałów
- Ziarna słonecznika
- Liść laurowy
- Gorczyca
- Ziele angielskie
- Tymianek świeży
Marynata do dyni: Do niewielkiej ilości wody w garnku wrzuć liść laurowy, trochę gorczycy, ziele angielskie, świeży czarny pieprz, przekrojoną na pół papryczkę pozbawioną ziaren, rozgnieciony ząbek czosnku i 1 pokrojonej drobno cebuli. Do gotującej się marynaty wrzuć cienkie plasterki wcześniej pokrojonej dyni. Całość powinna gotować się około 2-3 minut. Na koniec marynowania należy dodać do całości odrobinę octu. Marynatę wystudzić. Dynia powinna poleżeć w marynacie kilka dni.
W międzyczasie, na suchej patelni, można prażyć orzechy oraz płatki migdałów. Na lekko sprażone orzechy wrzuć garść świeżego szpinaku, tak, żeby szpinak zmienił swoją sprężystość. Do smaku można dodać szczyptę soli i pieprzu.
Sos borowikowy: Do rondelka wrzuć około 3 łyżek masła. Na rozgrzane masło wrzuć pokrojoną drobno w kostkę cebulę, tak, aby się zeszkliła oraz drobno pokrojony 1 ząbek czosnku, borowiki pokrojone w kostkę (jeśli grzyby są małe, można je pozostawić w całości). Do wszystkiego dodaj śmietanę 30%. Całość powinna dusić się do momentu zredukowania się nadmiaru płynu. Na koniec można dodać kilka listków świeżego tymianku.
Podając danie na talerz wyłóż plasterki dyni z marynaty, polej ją sosem borowikowym, a obok ułóż szpinak z orzechami.
źródło: http://www.tvnwarszawa.pl/telewizja,news,jesienne-przepisy-z-blue-tower,6325.html
źródło: http://www.tvnwarszawa.pl/telewizja,news,jesienne-przepisy-z-blue-tower,6325.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz