niedziela, 15 stycznia 2012

Carpaccio z marynowanej dyni podane z blanszowanym szpinakiem, prażonymi orzechami i sosem borowikowym


Składniki:
fot. TVN Warszawa
  • Borowiki
  • Śmietana 30%
  • Masło
  • Ocet winny
  • Cebula
  • Czosnek
  • Świeży szpinak
  • Dynia
  • Papryczka chilli
  • Orzechy włoskie i laskowe
  • Płatki migdałów
  • Ziarna słonecznika
  • Liść laurowy
  • Gorczyca
  • Ziele angielskie
  • Tymianek świeży
Marynata do dyni: Do niewielkiej ilości wody w garnku wrzuć liść laurowy, trochę gorczycy, ziele angielskie, świeży czarny pieprz, przekrojoną na pół papryczkę pozbawioną ziaren, rozgnieciony ząbek czosnku i 1 pokrojonej drobno cebuli. Do gotującej się marynaty wrzuć cienkie plasterki wcześniej pokrojonej dyni. Całość powinna gotować się około 2-3 minut. Na koniec marynowania należy dodać do całości odrobinę octu. Marynatę wystudzić. Dynia powinna poleżeć w marynacie kilka dni.
W międzyczasie, na suchej patelni, można prażyć orzechy oraz płatki migdałów. Na lekko sprażone orzechy wrzuć garść świeżego szpinaku, tak, żeby szpinak zmienił swoją sprężystość. Do smaku można dodać szczyptę soli i pieprzu.
Sos borowikowy: Do rondelka wrzuć około 3 łyżek masła. Na rozgrzane masło wrzuć pokrojoną drobno w kostkę cebulę, tak, aby się zeszkliła oraz drobno pokrojony 1 ząbek czosnku, borowiki pokrojone w kostkę (jeśli grzyby są małe, można je pozostawić w całości). Do wszystkiego dodaj śmietanę 30%. Całość powinna dusić się do momentu zredukowania się nadmiaru płynu. Na koniec można dodać kilka listków świeżego tymianku.
Podając danie na talerz wyłóż plasterki dyni z marynaty, polej ją sosem borowikowym, a obok ułóż szpinak z orzechami.


źródło: http://www.tvnwarszawa.pl/telewizja,news,jesienne-przepisy-z-blue-tower,6325.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz