Gęś w sosie pomarańczowym:
Składniki:
- Udo gęsie
- Smalec
- Cukier
- Cukier waniliowy
- Sól i pieprz
- Cebula
- Gruszka
- Pomarańcz
- Goździki
- Cynamon mielony
Przygotowanie mięsa:
Na rozgrzaną patelnię wyłóż pół kostki smalcu. Na rozgrzany tłuszcz połóż udo z gęsi. Smaż tak, aby mięso dobrze zamknąć, tzn. musi ściąć się białko, a udo z każdej strony powinno się zarumienić.
Usmażone udo przełóż na papierową serwetkę, a na smalec, na którym smażyło się mięso wrzuć pokrojoną 1 cebulę. Zrumień ją delikatnie. Udo włóż do garnka, przykryj usmażoną cebulą. Zalej wodą, wrzuć skórkę ze sparzonej pomarańczy, posól dwiema szczyptami soli.
Na patelni przygotuj karmel, który dodasz do sosu. Na rozgrzaną patelnię wsyp niewiele cukru. Kiedy się zbrązowi dodaj trochę wody. Całość intensywnie mieszaj. Uważaj, żeby karmelu nie spalić.
Przygotowany karmel dodaj do udka, przykryj garnek pokrywką. Niech całość się zagotuje, zmniejsz gaz, na którym stoi garnek i duś całość przez ok. 60-70 minut. Jeśli uznasz, że mięso nie jest jeszcze gotowe i ma duśić się trochę dłużej, możesz dodać do garnka wody.
Przygotowanie gruszki:
Do garnka wrzuć obraną gruszkę, zalej ja wodą i dodaj przyprawy - 1/3 opakowania cukru waniliowego, szczyptę cynamonu, szczyptę cukru. Gotuj gruszkę tak długo, aż stanie się miękka, a woda odparuje.
Serwowanie:
Udo gęsie można podawać z kopytkami. Ułóż je na talerzu obok przepołowionej ugotowanej gruszki. Sos, który utworzy się, kiedy będziesz gotować gruszkę, wykorzystaj do skropienia całej potrawy. Całość możesz przyozdobić miętą.
Kotleciki jagnięce w sosie z podgrzybków:
Składniki:
- Rozmrożone podgrzybki
- Świeży rozmaryn
- Cebula
- Kotleciki jagnięce
- 100 g wątróbki drobiowej
- Ugotowany ryż
- 1 cytryna
- Bulion
Składniki do marynaty:
- Oliwa z oliwek
- Papryczka piri piri lub papryczka chilli
- Śmietana 36%
- Sól
- Kolorowy pieprz
Przygotowanie sosu grzybowego:
Posiekaną cebulę wrzuć do garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek. Delikatnie ją podsmaż i wrzuć rozmrożone grzyby. Dokładnie wymieszaj. Obsmażone grzyby zalej bulionem wołowo–drobiowym. Niech całość chwilę się podusi. Dodaj śmietanę 36% i trochę pieprzu. Wymieszaj. Dodaj szczyptę soli i sok z cytryny.
Przygotowanie marynaty do kotlecików jagnięcych:
Kotleciki jagnięce powinny marynować się 24 godziny. Marynatę przygotuj z oliwy z oliwek, kilku ziaren kolorowego pieprzu, jednej posiekanej papryczki piri piri lub papryczki chilli, świeżego rozmarynu. Po 24 godzinach kotleciki przełóż na grill, niech delikatnie się zgrillują.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, wyłóż na to 100 g posiekanej wątróbki i ugotowany ryż, całość wymieszaj i smaż.
Sałatka z krewetkami w płatkach kwiatów:
Składniki:
- Mix sałat
- Miód
- Musztarda
- Granat
- 6 sztuk szarych krewetek
- Suszone kwiaty
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie sosu winegret:
Połącz 1 łyżeczkę miodu z 1 łyżeczką musztardy. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Wyciśnij sok z ćwiartki granatu. Dodaj również ziarna granatu. Całość wymieszaj.
Oczyszczone i nacięte krewetki usmaż na delikatny różowy kolor na oliwie i oliwek.
Sałatę wymieszaj z sosem winegret. Przełóż ją na talerz. Na około sałaty ułóż usmażone krewetki i delikatnie je posól. Na sałatę wyłóż ziarna granatu. Całość skrop oliwą oliwek, dodaj trochę pieprzu i posyp suszonymi kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz