Składniki:
na 8 porcji:
- 4 jajka na twardo,
- 1 mała cebula,
- 1 dojrzałe jabłko,
- 100 g szynki,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 600 g kiełbasy "metki",
- kilka kropli tabasco,
- ok. 50 g bułki tartej,
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego,
- pieprz, sól,
- 1 jajko do posmarowania
1. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Schłodzić je i obrać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko cienko obrać, przekroić, po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oderwać listki.
2. Kiełbasę "metkę" (z drobno mielonego mięsa z przyprawami, o dobrej smarowności) wycisnąć ze skórki do miski. Dodać posiekaną cebulę, jabłko i szynkę. Doprawić sosem tabasco (w razie potrzeby także pieprzem i solą), wymieszać, zagęścić bułką tartą.
3. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na grubszy płat. Rozsmarować na nim farsz mięsny. Na farszu porozkładać listki pietruszki, pośrodku ułożyć jajka. Dość ciasno zwinąć w rulon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Roladę ułożyć na blasze i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 40 minut.
4. Roladę przełożyć na półmisek, pokroić w dość grube plastry. Udekorować natką pietruszki, kaparami bądź pomidorkami koktajlowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz