wtorek, 31 stycznia 2012

Rolada z kiełbasą


Składniki:
na 8 porcji:
  • 4 jajka na twardo,
  • 1 mała cebula,
  • 1 dojrzałe jabłko,
  • 100 g szynki,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 600 g kiełbasy "metki",
  • kilka kropli tabasco,
  • ok. 50 g bułki tartej,
  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego,
  • pieprz, sól,
  • 1 jajko do posmarowania
1. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Schłodzić je i obrać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko cienko obrać, przekroić, po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oderwać listki.

2. Kiełbasę "metkę" (z drobno mielonego mięsa z przyprawami, o dobrej smarowności) wycisnąć ze skórki do miski. Dodać posiekaną cebulę, jabłko i szynkę. Doprawić sosem tabasco (w razie potrzeby także pieprzem i solą), wymieszać, zagęścić bułką tartą.

3. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na grubszy płat. Rozsmarować na nim farsz mięsny. Na farszu porozkładać listki pietruszki, pośrodku ułożyć jajka. Dość ciasno zwinąć w rulon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Roladę ułożyć na blasze i posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 40 minut.

4. Roladę przełożyć na półmisek, pokroić w dość grube plastry. Udekorować natką pietruszki, kaparami bądź pomidorkami koktajlowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz