środa, 1 lutego 2012

Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki


Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki
Składniki:
  • 50 dag słodkich ziemniaków (można zastąpić dynią)
  • 30 dag marchwi (ok. 3 sztuki)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 litra rosołu
  • oliwa
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę i słodkie ziemniaki obierz, umyj i pokrój marchew w plasterki, a ziemniaki w grubą kostkę. Czosnek i cebulę obierz i pokrój (nie musi być bardzo drobno). Seler pokrój w plasterki i drobniutko posiekaj obrany imbir. Do dużego rondla wlej ok. 2-3 łyżki oliwy i dodaj wszystkie warzywa. Smaż przez około 10 min na sporym ogniu, często mieszając, aż warzywa się lekko zrumienią (uważaj, żeby się nie przypaliły). Dodaj curry, wlej rosół i dodatkowo 800 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj. Jeśli jest za gęsta, dodaj trochę przegotowanej gorącej wody. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem (ostrożnie, bo zupa jest dość pikantna od imbiru i curry). Smak zupy będzie łagodniejszy, jeśli dodasz do niej śmietanę 22 proc. Bez śmietany zupa świetnie nadaje się do zamrażania.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz