Zupa, która najlepiej smakuje w silne mrozy. Kwaśnice przygotowuje się na bazie kiszonej kapusty (dla zakwaszenia, dodaje się jeszcze sok) oraz mięsa (zwykle wieprzowego). Gotową, wyraźnie kwaśną zupę podaje się z ziemniakami i chlebem, więc w zupełności wystarczy za całe danie.
Kwaśnica na żeberkach
Składniki:
- 600 g wędzonych pasków żeberek
- 600 g kiszonej kapusty
- 1 marchew
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- płaska łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj żeberka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości razem z ziołami. Odcedź warzywa z wywaru. Żeberka wyjmij i gdy lekko ostygną, usuń z nich kości. Do wywaru wrzuć posiekaną kapustę i ugotuj do miękkości. Do zupy włóż pokrojone w grubą kostkę mięso z żeberek. Zupę dopraw posiekanym świeżym czosnkiem, solą i pieprzem. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz