Risotto ze szpinakiem - składniki
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 2/3 paczki mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- szczypta pieprzu gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- 2 kostki rosołowo-warzywne
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 suszone pomidory w oleju
- 2 łyżki masła
Risotto ze szpinakiem - sposób przygotowania
- Zagotować 1,5 litra wody i wrzucić kostki rosołowe, chwilę pogotować
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu 4 minuty, nie przypalić!
- Wsypać ryż na patelnię i dobrze wymieszać, smażyć kolejne 5 minut mieszając, by ryż nie przywierał i by się nie przypaliło (bo cebula i czosnek zgorzknieją)
- Wlać łyżkę wazową bulionu i mieszać, aż się wchłonie – powtarzać czynność kolejne 2 razy za każdym razem czekając, by płyn się wchłonął.
- Dodać suszone pomidory w oleju, smażyć minutę
- Dodać szpinak, dobrze wymieszać, smażyć 3 minuty
- Dodać pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać.
- Dodać łyżkę wazową bulionu i czekać aż się wchłonie, czynność powtarzać 4-5 razy, mieszając.
- Spróbować ryż (powinno minąć około 20 minut, ryż powinien być prawie miękki) – jeśli jest – zaczerpnąć łyżkę ryżu z patelni i dodać do jogurtu, wymieszać i przelać „zaprawiony” jogurt na patelnię. Dobrze wymieszać. Wsypać tarty parmezan, dobrze wymieszać. To dobry moment na ewentualne „dosolenie” potrawy, jeśli parmezan nie dał jej wystarczająco słoności
- Smażyć dalsze 5 minut (do czasu całkowitego zmięknięcia ryżu), w razie potrzeby dodać trochę bulionu. Risotto powinno mieć konsystencję „lawy”.SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz