niedziela, 19 lutego 2012

Risotto ze szpinakiem


Risotto ze szpinakiem - składniki

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 2/3 paczki mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • szczypta pieprzu gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • 2 kostki rosołowo-warzywne
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • 2 łyżki masła

Risotto ze szpinakiem - sposób przygotowania

  1. Zagotować 1,5 litra wody i wrzucić kostki rosołowe, chwilę pogotować
  2. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu 4 minuty, nie przypalić!
  3. Wsypać ryż na patelnię i dobrze wymieszać, smażyć kolejne 5 minut mieszając, by ryż nie przywierał i by się nie przypaliło (bo cebula i czosnek zgorzknieją)
  4. Wlać łyżkę wazową bulionu i mieszać, aż się wchłonie – powtarzać czynność kolejne 2 razy za każdym razem czekając, by płyn się wchłonął.
  5. Dodać suszone pomidory w oleju, smażyć minutę
  6. Dodać szpinak, dobrze wymieszać, smażyć 3 minuty
  7. Dodać pieprz, gałkę muszkatołową, wymieszać.
  8. Dodać łyżkę wazową bulionu i czekać aż się wchłonie, czynność powtarzać 4-5 razy, mieszając.
  9. Spróbować ryż (powinno minąć około 20 minut, ryż powinien być prawie miękki) – jeśli jest – zaczerpnąć łyżkę ryżu z patelni i dodać do jogurtu, wymieszać i przelać „zaprawiony” jogurt na patelnię. Dobrze wymieszać. Wsypać tarty parmezan, dobrze wymieszać. To dobry moment na ewentualne „dosolenie” potrawy, jeśli parmezan nie dał jej wystarczająco słoności
  10. Smażyć dalsze 5 minut (do czasu całkowitego zmięknięcia ryżu), w razie potrzeby dodać trochę bulionu. Risotto powinno mieć konsystencję „lawy”.SMACZNEGO!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz