Składniki:
● 16 sporych pieczarek
● 15 dag szynki
● cebula
● 15 dag szynki
● cebula
● łyżka oleju
● 3 łyżki pł. owsianych
● 2 pomidory
● 1/2 op. mroż. rozdrobnionych warzyw
● sól
● mielony biały pieprz
● szkl. tartego żółtego sera
● 3 łyżki oliwy
● łyżeczka susz. ziół prowan.
● roszponka
● 3 łyżki pł. owsianych
● 2 pomidory
● 1/2 op. mroż. rozdrobnionych warzyw
● sól
● mielony biały pieprz
● szkl. tartego żółtego sera
● 3 łyżki oliwy
● łyżeczka susz. ziół prowan.
● roszponka
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyść i odetnij nóżki. Nóżki posiekaj drobno i razem z drobno posiekaną cebulą krótko podsmaż na oleju. Dodaj płatki owsiane i krótko razem przesmaż.
2. Na drugiej patelni obsmaż mrożone warzywa z pokrojoną szynką. Dodaj do nóżek pieczarek z cebulą.
3. Do przygotowanej masy dodaj pomidory pokrojone w drobną kostkę. Wszystko razem podduś. Dopraw solą i pieprzem, zostaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj do nadzienia część tartego sera.
4. Dwie łyżki oliwy wymieszaj z suszonymi ziołami prowansalskimi i posmaruj wnętrza kapeluszy pieczarek. Następnie wyłóż farsz na kapelusze i posyp je resztą startego żółtego sera.
5. Kapelusze pieczarek włóż do brytfanki i piecz je w piekarniku podgrzanym do temperatury 190°C przez ok. 10-15 minut.
6. Upieczone pieczarki podawaj bogato udekorowane roszponką. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo delikatnie skropić listki zalewą zrobioną z łyżeczki soku cytrynowego, łyżeczki octu winnego, łyżeczki cukru oraz łyżki oliwy i 2 łyżek wody. Składniki połącz i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz