środa, 29 lutego 2012

Pieczeń wołowa na kwaśno


Składniki na 4-6 porcji:
  • 1,5 kg wołowiny na pieczeń,
  • 1 liść laurowy,
  • 10 jagód jałowca,
  • 200 ml białego octu winnego,
  • 4 goździki,
  • 20 dag marchwi,
  • 20 dag selera,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki sklarowanego masła,
  • 7,5 dag rodzynek,
  • 12,5 dag pumpernikla,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1,5 kg brokułów,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • sól
1. Mięso i pokrojoną w kawałki cebulę, marchew, seler włożyć do miski i zalać marynatą (ocet wymieszać z 0,5 l wody, dodać liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu i utłuczony w moździerzu jałowiec). Odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce (od czasu do czasu mięso obracać). 
2. Mięso osuszyć z marynaty i zrumienić w brytfance na sklarowanym maśle. Posypać solą i pieprzem. Dodać warzywa. Piec 2 godziny w 200°C, podlewając marynatą. Po godzinie do mięsa dodać pokruszony pumpernikiel. Wyjąć pieczeń, sos z brytfanki przetrzeć przez sitko. Pieczeń ułożyć w brytfance, dodać rodzynki, piec jeszcze 30 minut. 
3. Brokuły podzielić na różyczki. Gotować 5-7 minut w posolonym wrzątku. Odcedzić. Sos z pieczenia przyprawić cukrem, solą, pieprzem. Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i polać sosem. Dookoła ułożyć brokuły, polać je stopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz