Składniki na 4-6 porcji:
- 1,5 kg wołowiny na pieczeń,
- 1 liść laurowy,
- 10 jagód jałowca,
- 200 ml białego octu winnego,
- 4 goździki,
- 20 dag marchwi,
- 20 dag selera,
- 1 cebula,
- 2 łyżki sklarowanego masła,
- 7,5 dag rodzynek,
- 12,5 dag pumpernikla,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 1,5 kg brokułów,
- 2 łyżki masła,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- sól
1. Mięso i pokrojoną w kawałki cebulę, marchew, seler włożyć do miski i zalać marynatą (ocet wymieszać z 0,5 l wody, dodać liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu i utłuczony w moździerzu jałowiec). Odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce (od czasu do czasu mięso obracać).
2. Mięso osuszyć z marynaty i zrumienić w brytfance na sklarowanym maśle. Posypać solą i pieprzem. Dodać warzywa. Piec 2 godziny w 200°C, podlewając marynatą. Po godzinie do mięsa dodać pokruszony pumpernikiel. Wyjąć pieczeń, sos z brytfanki przetrzeć przez sitko. Pieczeń ułożyć w brytfance, dodać rodzynki, piec jeszcze 30 minut.
3. Brokuły podzielić na różyczki. Gotować 5-7 minut w posolonym wrzątku. Odcedzić. Sos z pieczenia przyprawić cukrem, solą, pieprzem. Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i polać sosem. Dookoła ułożyć brokuły, polać je stopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz