Składniki na 4 porcje:
- 600 g schabu cielęcego,
- 1 łyżka przyprawy do grilla,
- 3 łyżki oleju,
- 1 bułka,
- 100 ml mleka lub wody,
- 2 czerwone papryki,
- 2 papryczki chili,
- 3 pomidory,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- 2 łyżki octu winnego,
- po 1 gałązce tymianku i rozmarynu
1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do grilla. Na wierzchu położyć gałązki tymianku i rozmarynu, przewiązać sznurkiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, schab szybko podsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny razem z wysmażonym tłuszczem. Podlać małą ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 40 minut, aż mięso zmięknie. Po upieczeniu usunąć sznurek i gałązki ziół.
2. Bułkę namoczyć w mleku (w wodzie), poczekać, aż dobrze nasiąknie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać je ze skórki i drobno pokroić. Obrać czosnek, papryczki chili oczyścić z nasion. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, opiec na nim papryki i natychmiast włożyć je do foliowego woreczka. Kiedy zwilgotnieją, obrać je i pokroić w paseczki. Namoczoną bułkę lekko odcisnąć i wraz z papryką, papryczką chili, czosnkiem i pomidorami zmiksować na gładką masę. Dodać oliwę, ocet, doprawić solą, zmiksować. Sos schłodzić. Cielęcinę pokroić w plastry i podawać z sosem. Mięso można też serwować na gorąco np. z białym ryżem.
2. Bułkę namoczyć w mleku (w wodzie), poczekać, aż dobrze nasiąknie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać je ze skórki i drobno pokroić. Obrać czosnek, papryczki chili oczyścić z nasion. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, opiec na nim papryki i natychmiast włożyć je do foliowego woreczka. Kiedy zwilgotnieją, obrać je i pokroić w paseczki. Namoczoną bułkę lekko odcisnąć i wraz z papryką, papryczką chili, czosnkiem i pomidorami zmiksować na gładką masę. Dodać oliwę, ocet, doprawić solą, zmiksować. Sos schłodzić. Cielęcinę pokroić w plastry i podawać z sosem. Mięso można też serwować na gorąco np. z białym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz