poniedziałek, 6 lutego 2012

Małże w sosie pomidorowo - czosnkowym

Małże w sosie pomidorowo - czosnkowym



Lekka ale sycąca zupa

Porcje: 2

Czas: 30min

Kaloryczność: niska

Składniki:

  • 750ml passaty
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście oczyszczonych, wypłukanych małży
  • 10 surowych krewetek
  • 250 ml wywaru rybnego
  • 100 ml wina białego
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 łyżka oliwy
Jak przyrządzić:

Warzywa drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć. Krewetki oczyścić, usunąć głowy i pancerzyki (powinny zostać 2 cm pancerzyka przy ogonie). W dużym rondlu podgrzać oliwę wrzucić: cebulę, marchew, seler i zeszklić, dodać czosnek. Następnie dodać passatę i chwilę pogotować, dodać wino, wywar i gotować około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, na ostatnie 5 minut wrzucić małże i krewetki i przykryć. Jak małże się otworzą a krewetki zaróżowią, danie jest gotowe.
Jak podawać:

Podawać na podgrzanych talerzach z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz