Lekka ale sycąca zupa
Porcje: 2
Czas: 30min
Kaloryczność: niska
Składniki:
- 750ml passaty
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście oczyszczonych, wypłukanych małży
- 10 surowych krewetek
- 250 ml wywaru rybnego
- 100 ml wina białego
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 marchewka
- 2 łyżka oliwy
Jak przyrządzić:
Warzywa drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć. Krewetki oczyścić, usunąć głowy i pancerzyki (powinny zostać 2 cm pancerzyka przy ogonie). W dużym rondlu podgrzać oliwę wrzucić: cebulę, marchew, seler i zeszklić, dodać czosnek. Następnie dodać passatę i chwilę pogotować, dodać wino, wywar i gotować około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, na ostatnie 5 minut wrzucić małże i krewetki i przykryć. Jak małże się otworzą a krewetki zaróżowią, danie jest gotowe.
Jak podawać:
Podawać na podgrzanych talerzach z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz