środa, 22 lutego 2012

Śledzie pod pierzynką

Pyszna przystawka w pięknym wydaniu /© Bauer



Składniki, na 6 porcji:
 8 filetów śledziowych,
  • 3 pęczki szczypiorku 
  • 1 słoiczek majonezu
  • 1/2 słoiczka śmietanki kremówki
  •  1 słoiczek buraków ćwikłowych,
  • 3 jabłka,
  • sok z cytryny
  •  do smaku: pieprz ziołowy 
Przygotowanie:
 Śledzie pokrój w małą kostkę. Buraczki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami (lub pokrój w kostkę). Odciśnij sok, ale go nie wylewaj. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, natychmiast skrop sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), przypraw pieprzem ziołowym. Przygotuj sos: śmietankę ubij na sztywno ze szczyptą soli. 1/3 wymieszaj z sokiem z buraczków (powstanie różowy sos), a resztę z majonezem. Spód salaterki wyłóż przezroczystą folią. Rozsmaruj warstwę białego sosu. Na nim ułóż warstwę posiekanego szczypiorku. Ułóż jabłka, ponownie posmaruj białym sosem. Układaj warstwami śledzie i buraczki. Wstaw do lodówki, a następnie wyjmij z formy, zdejmij folię i przełóż na półmisek. Wierzch sałatki i półmisek udekoruj różowym sosem. Możesz podawać z plasterkiem cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz