poniedziałek, 6 lutego 2012

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim


Porcje: 3
Czas: 60 min
Kaloryczność: średnia

Składniki:
  • 300 g filetów łososia pokrojonych w grubą kostkę 
  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego 
  • 300 g białych części porów pokrojonych w paski 
  • 4 łyżki masła 
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • sok i paseczki skórki z cytryny 
  • sól 
  • pieprz
Jak przyrządzić:

Rybę przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz skórką. Pory podsmażyć na maśle, dodać koperek, sól, pieprz. Ostudzone połączyć z rybą. Odstawić na pół godziny w cedzaku, żeby nadzienie odciekło. Ciasto trochę rozwałkować, przesypać delikatnie mąką i podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Na mniejszej części ciasta ułożyć masę rybno-porową i przykryć resztą ciasta. Brzegi posmarować jajem roztrzepanym z odrobiną wody i mocno skleić. Wierzch naciąć w kilku miejscach, posmarować jajem. Ułożyć na blasze na pergaminie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez pierwsze 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, dalsze 20 minut odkryte, do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz