Składniki na 8 porcji:
- 60 dag solonych filetów śledziowych,
- 3/4 szklanki mleka,
- pomarańcza,
- spora cebula,
- duże winne jabłko,
- duży kiszony ogórek,
- 3-4 łyżki gęstego majonezu,
- łyżka soku z cytryny,
- do smaku: cukier, pieprz, sól.
Przygotowanie:
Filety zalej mlekiem i odstaw na 2-3 godziny. Wyjmij, osusz i pokrój wzdłuż na paski. Przygotuj sałatkę: obierz pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę. Pokrój w drobniutką kostkę (jabłka natychmiast skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie pociemniały). Majonez wymieszaj z resztą soku z cytryny i przypraw. Połącz z pokrojonymi owocami i warzywami. Wymieszaj. Paski śledzi zwiń w rożek, zepnij wykałaczką, aby się nie rozpadły. Napełniaj przygotowaną sałatką owocowo- warzywną. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem przełóż na półmisek i udekoruj półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz