piątek, 3 lutego 2012

Bułeczki cebulowe




Bułeczki cebulowe

Proste i szybkie bułeczki cebulowe, miękkie i idealnie na kanapkę. Mają piękny cebulowy zapach i smak. Do posypania zamiast ziaren można użyć prażonej cebulki.


Składniki

dla >6 osóbNa ciasto:


  • 3,5 szklanki mąki, 
  • 3/4 - 1 szklanki letniej wody, 
  • łyżka suszonych drożdży, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • łyżeczka cebuli granulowanej, 
  • 1 jajko, 
DODATKOWO:


  • 2 łyżki prażonej cebuli, 
  • 1 jajko + łyżka wody do posmarowania, 
  • ziarna sezamu, siemienia, maku do posypania, 

Opis przygotowania

czas przygotowania: 
1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5 cm. Wierzch ciasta posypujemy prażoną cebulą, przejeżdżamy wałkiem, by cebulka lepiej się połączyła z ciastem. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku. Zwinięte ciasto kroimy ostrym nożem na 8 równych kawałków. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Można je lekko "wypchnąć" od spodu, by wyszły ładne ślimaczki.


2. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obsypujemy ziarnami. Pieczemy około 20-25 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz