PRZYGOTOWANIE: 1 GODZINA
Składniki:
- 170 g czekolady deserowej,
- 170 g masła,
- 150 g cukru,
- 4 jajka,
- 150 g mąki,
- masło i kakao do formy;
Na polewę czekoladową:
- 50 g masła,
- 5 łyżek drobnego cukru lub cukru pudru,
- 130 g czekolady deserowej, rozpuszczonej,
- 75 ml mleka (2-proc)
Zrób ciasto: czekoladę połam i stop w kąpieli wodnej. Przestudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Powoli, nie przerywając mieszania, dodawaj płynną czekoladę i żółtka. Połącz z przesianą mąką i ubitymi na sztywno białkami. Nasmaruj masłem tortownicę o średnicy 23 cm, posyp ją warstwą kakao. Formę napełnij ciastem, piecz 35 minut w temp. 180°C. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Ciasto wyjmij, ostudź, okrój nożem i wyjmij z formy. Zrób polewę: utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Wlej stopioną czekoladę i mleko, nie przerywając mieszania. Polej ciasto polewą. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz