sobota, 25 lutego 2012

Torcik truflowy




PRZYGOTOWANIE:  1 GODZINA

Składniki:
  • 170 g czekolady deserowej, 
  • 170 g masła, 
  • 150 g cukru,
  •  4 jajka, 
  • 150 g mąki, 
  • masło i kakao do formy;
 Na polewę czekoladową: 
  • 50 g masła, 
  • 5 łyżek drobnego cukru lub cukru pudru,
  •  130 g czekolady deserowej, rozpuszczonej,
  • 75 ml mleka (2-proc)
Zrób ciasto: czekoladę połam i stop w kąpieli wodnej. Przestudź. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Powoli, nie przerywając mieszania, dodawaj płynną czekoladę i żółtka. Połącz z przesianą mąką i ubitymi na sztywno białkami. Nasmaruj masłem tortownicę o średnicy 23 cm, posyp ją warstwą kakao. Formę napełnij ciastem, piecz 35 minut w temp. 180°C. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Ciasto wyjmij, ostudź, okrój nożem i wyjmij z formy. Zrób polewę: utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Wlej stopioną czekoladę i mleko, nie przerywając mieszania. Polej ciasto polewą. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz