Składniki:
- 1,6 schabu bez kości,
- 15 dag suszonych moreli,
- 10 dag masła,
- 1 łyżeczka soli czosnkowej,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- cukier,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- sól,
- 1 puszka moreli,
- 2 łyżki konfitury z moreli,
- 2 łyżki koniaku,
- 2-3 łyżki płatków migdałowych.
Masło utrzeć z solą czosnkową i rozmarynem. Mocno schłodzić. Mięso opłukać, włożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjąć i długim, szerokim nożem wyciąć w mięsie kieszeń. Napełniać ją na przemian suszonymi morelami i kawałkiem ziołowego masła (można sobie pomóc, upychając trzonkiem drewnianej łyżki). Otwór spiąć wykałaczką lub zszyć. Schab oprószyć solą oraz połową porcji kminku i mielonej papryki.
Ułożyć w żaroodpornej formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. Piec ok. 90 minut (co 20 minut podlewać mięso połową szklanki gorącej wody). Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć mięso i posmarować je podgrzaną konfiturą wymieszaną z resztą kminku i papryki. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika, dopiec.
Morele z puszki zmiksować. Pozostałe suszone morele pokroić w paseczki. Wywar z pieczeni przecedzić. Dodać koniak oraz zmiksowane i pokrojone morele. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Po odkrojeniu 2-3 plastrów pieczeń ułożyć na półmisku. Polać sosem morelowym. Podawać z mieszanką ryżu dzikiego i basmati
Czas przygotowania: około 130 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz