Placek cebulowy - składniki
- 50 dag mączystych ziemniaków
- sól
- 1.2 kg cebuli
- 3 pory
- 4 dag drożdży
- 50 ml mleka
- 25 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kminku
- pieprz
- 30 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do posmarowania blachy
Placek cebulowy - sposób przygotowania
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Pory także pokrój w plasterki. Odcedź ziemniaki, obierz je. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Przesiej mąkę do miski, zrób w środku dołek, wlej drożdże. Przykryj i odstaw, aż drożdże zaczną pracować.Do mąki z rozczynem dodaj ugniecione ziemniaki, wyrób mikserem na gładkie ciasto. Odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej, zeszklij cebule i pory. Przypraw kminkiem, solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z jajkami, przypraw solą, pieprzem i gałką. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na natłuszczonej blasze, Uformuj wyższy brzeg. Na cieście ułóż cebulę i pory, polej masą śmietankowo-jajeczną. piecz 40 minut w temp. 200 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz