Pieczone pulpeciki drobiowe - składniki
- 3 kromki białego chleba (porwanego na małe kawałki)
- 1/3 szklanki mleka
- 90 g wędzonego boczku (drobno posiekanego)
- 1 mała cebula (drobno posiekana)
- 1 mały ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 duże jajko
- 450 g mielonego kurczaka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
Pieczone pulpeciki drobiowe - sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200-205°C z półką ustawioną bliżej grzałki. Chleb moczymy w mleku, aż zmięknie. Na patelni podsmażamy boczek, cebulę, czosnek na łyżce oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Odciskamy chleb z nadmiaru mleka. Roztrzepujemy jajko, mieszamy z mięsem, łyżką przecieru, boczkiem z cebulą, chlebem i pietruszką. Formujemy 12 kulek i układamy je na blasze. Mieszamy pozostałą łyżkę przecieru z oliwą i smarujemy pulpeciki. Pieczemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz