Składniki :
- 80 dag ziemniaków,
- cebula,
- jajko,
- 2-3 łyżki mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- oliwa;
Na sos:
- 25 dag twarożku,
- 1/2 szklanki jogurtu,
- 2 łyżki majonezu,
- dymka,
- 1/2 strąka marynowanej papryki,
- 3 łyżki posiekanych ziół (koperku, natki).
Sposób wykonania:
Cebulę i ziemniaki obierz. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, odciśnij sok. Dodaj mąkę i jajko. Czosnek przeciśnij przez praskę i też dodaj do masy ziemniaczanej. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Na patelni porcjami rozgrzewaj oliwę. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta ziemniaczanego. Formuj cienkie, owalne placki. Smaż na rumiano z obu stron. Placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przygotuj sos: twarożek zmiksuj z jogurtem i majonezem. Dymkę posiekaj. Paprykę pokrój w kosteczkę. Zioła, dymkę i paprykę wymieszaj z twarożkiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos podaj z plackami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz