niedziela, 12 lutego 2012

Pieczony królik







Pieczony królik

Składniki

dla 2-4 osób
  • królik, 
  • sól,pieprz, 
  • 1/2 szklanki wody, 
  • 4 łyżki oleju, 

Opis przygotowania

czas przygotowania: 
 
1. Królika kroimy na porcję, nacieramy solą i pieprzem...odstawiamy do lodówki. Po ok 2 godzinach przekładamy mięsko do naczynia żaroodpornego-podlewamy wodą i olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy ok 2 godzin.

2. Można też zrobić sos pieczarkowy: podsmażamy cebulkę i pieczarki, wlewamy wodę, wsypujemy posiekaną natkę. Zaprawiamy mąką i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem...ale wtedy nie jest to wersja lekkostrawna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz