Składniki na 6 porcji:
- 40 dag śledzi w oleju,
- 1 cytryna,
- 25 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepiej wędzonych w dymie),
- kilka listków natki pietruszki,
- 1/2 pakownia chleba tostowego.
Przygotowanie: Śledzie wyjmij z oleju, pozostaw na kilka minut na sitku, aby odciekły. Pokrój na nieduże paski. Śliwki umyj i osusz. Gdyby miały pestki, usuń je. Śliwki pokrój na ćwiartki. Cytrynę porządnie wyszoruj, sparz i razem ze skórką potnij w cienkie plastry, a następnie każdy plaster w ósemki. Z chleba przygotuj tosty i każdą kromkę pokrój na cztery części. Ćwiartki śliwek ciasno owijaj paskiem śledzia. Wykałaczką przytwierdzaj do kawałków tostów. Na górę wbij ósemki cytryn. Możesz ozdobić listkami pietruszki.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i zarazem dość prosty przepis jeśli chodzi o koreczki, które są znakomite przecież na każdą okazję. Ja również bardzo chętnie robię koreczki z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ i jestem przekonany, że jak najbardziej warto jest je przyrządzać.
OdpowiedzUsuń