środa, 22 lutego 2012

Koreczki śledziowe


Składniki na 6 porcji:
  •  40 dag śledzi w oleju,
  • 1 cytryna,
  • 25 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepiej wędzonych w dymie),
  • kilka listków natki pietruszki,
  • 1/2 pakownia chleba tostowego.
Przygotowanie: Śledzie wyjmij z oleju, pozostaw na kilka minut na sitku, aby odciekły. Pokrój na nieduże paski. Śliwki umyj i osusz. Gdyby miały pestki, usuń je. Śliwki pokrój na ćwiartki. Cytrynę porządnie wyszoruj, sparz i razem ze skórką potnij w cienkie plastry, a następnie każdy plaster w ósemki. Z chleba przygotuj tosty i każdą kromkę pokrój na cztery części. Ćwiartki śliwek ciasno owijaj paskiem śledzia. Wykałaczką przytwierdzaj do kawałków tostów. Na górę wbij ósemki cytryn. Możesz ozdobić listkami pietruszki. 

 
 

2 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny i zarazem dość prosty przepis jeśli chodzi o koreczki, które są znakomite przecież na każdą okazję. Ja również bardzo chętnie robię koreczki z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ i jestem przekonany, że jak najbardziej warto jest je przyrządzać.

    OdpowiedzUsuń