Baranina szpikowana ogórkami kiszonymi
Składniki:
- 1 udziec z młodego barana lub owcy
- 1 słoik kiszonych domowych ogórków
- 1 główka polskiego czosnku
- sól peklująca
- pęczek świeżego rozmarynu
Umyty udziec barani z kością ponakłuwaj ostrym cienki nożem wzdłuż włókien. Ogórki pokrój na podłużne kawałki, obierz ząbki czosnku. W powstałe otwory włóż kawałki kiszonego ogórka, część ząbków czosnku (odłóż 1/3) i gałązki rozmarynu. W pozostałym z kiszenia ogórków kwasie rozpuść sól peklującą i strzykawką z grubą igłą wtłocz solankę w głąb mięsa. Pozostały czosnek rozetrzyj na miazgę i natrzyj nim mięso. Tak przygotowany udziec odłóż na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso włóż do formy do pieczenia i piecz w 130-140 st. C około 90 minut (w zależności od wielkości udźca). Co kwadrans polewaj pieczeń wyciekającym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz