Składniki:
- świeże śledzie: 1 kg
Zalewa:
- liść laurowy
- olej: pół szklanki
- woda: 1 szklanka
- ziele angielskie
- ocet: pół szklanki
- cebula: 4 sztuki
- koncentrat pomidorowy
Przygotowanie: 10 - 30 minut;
Składniki dla 3-4 osób.
ETAPY PRZYGOTOWANIA
Śledzie umyć. Wyjąć kręgosłupy i główne ości. Rozciąć wzdłuż na połowy. Jeżeli śledzie są duże, to jeszcze poprzekrawać je w poprzek na mniejsze kawałki. Każdy kawałek posmarować musztardą, osolić, oprószyć pieprzem, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Cebule obrać, umyć, pokroić w krążki.
Przygotować zalewę: szklankę wody zmieszać z połową szklanki octu i oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Ułożyć śledzie w rondlu, zalać zalewą. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Tak przygotowane rolmopsy można podawać na ciepło z dodatkiem np. frytek. Dobrze smakują też podane na zimno - z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz