Składniki: Na ciasto:
- szklanka mąki,
- 10 dag zimnego masła,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka kakao,
- żółtko,
- sól
Na masę:
- 4 jajka,
- 6 łyżek cukru,
- 1 kg mielonego twarogu,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- sok i skórka otarta z jednej cytryny,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Do dekoracji:
- limonka,
- opakowanie galaretki cytrynowej,
- listek mięty.
Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, kakao, żółtko oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz 10 min.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, aż cukier się rozpuści. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawaj twaróg, masło, skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na spód i piecz godzinę w 180 st. C.
Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na cienkie plasterki.
Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekoruj plastrami limonki, listkami mięty i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 280 kilokalorii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz