Kedgeree to danie z ryżu z dodatkiem jajek, ryby (często wędzonej) oraz warzyw, wywodzące się z Indii. Wraz z wracającymi do domu kolonistami, trafiło do Wielkiej Brytanii, gdzie w czasach wiktoriańskich było popularnym daniem śniadaniowym.
Kedgeree po angielsku
Składniki:
- 70 dag wędzonego dorsza bez ości
- 2 liście laurowe
- 3/4 szklanki ryżu długoziarnistego lub basmati
- 1/2 kostki masła
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 2 czubate łyżki curry w proszku
- 2 cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 duże garści świeżej kolendry, grubo pokrojonej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Filety włóż do rondla razem z liśćmi laurowymi, wlej trochę wody i gotuj pod przykryciem około 5 minut. Rybę wyjmij i przestudź, a potem zdejmij z niej skórkę i podziel mięso na kawałki. Zagotuj pół litra wody, wsyp ryż, gotuj 10 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw. W rondelku rozpuść masło, zeszklij cebulę i czosnek (5 minut). Do cebuli i czosnku dodaj curry, podgrzewaj jeszcze przez chwilę i wlej sok z jednej całej cytryny (nie zdejmuj potrawy z palnika). Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Do cebuli i czosnku włóż ryż i rybę, a gdy się nieco podgrzeją, dodaj jajka i kolendrę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem, udekoruj drugą cytryną pokrojoną w plasterki lub na cząstki.
Źródło: Miesięcznik Kuchnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz